Cilji

Udeleženci:

  • poznajo osnovna načela varovalne prehrane,
  • poznajo živila in postopke obdelave, ki se jih izogibamo oziroma jih izločamo pri pripravi varovalne prehrane,
  • spoznajo nekatere oblike alternativne prehrane,
  • seznanijo se s posebnostmi pri pripravi nekaterih najbolj razširjenih oblik dietne prehrane,
  • spoznajo pripravo nekaterih jedi,
  • znajo sestaviti jedilnike za redne in izredne obroke hrane,
  • znajo sestaviti jedilnike in pripraviti jedi za določeno vrsto potrošnikov (otroci, starostniki, fizični delavci … ),
  • poznajo značilnosti sestave in priprave obrokov, ki se pripravljajo ob različnih praznikih, običajih (martinovanje, božič, pustovanje, velika noč … ),
  • poznajo posebnosti pri pripravi in serviranju jedi, za hladni, hladno-topli bife, bife party, koktajl,
  • znajo organizacijsko in praktično izpeljati tudi bolj zahtevne obroke,
  • znajo prehransko in ekonomsko ovrednotiti obrok,
  • pri delu nadzorujejo izvajanje predpisov varstva pri delu.

Vsebina

  • Varovalna prehrana – diete
  • Brezglutenska dieta – celiakija
  • Vegetarijanstvo
  • Priprava svečanega obroka (božič, silvestrovanje)
  • Običaji (martinovanje, pust, velika noč)

Kompetence

Udeleženci:

  • pridobijo znanja iz tehnologije pripravljanja jedi,
  • poznajo stroje, naprave in pripomočke,
  • obvladajo tehnike mehanske in toplotne obdelave živil ter dopolnilne kuharske postopke,
  • pridobijo ročne spretnosti pri različnih opravilih,
  • pridobijo čut za estetsko pripravo jedi,
  • pridobijo znanja za organizacijo dela v kuhinji,
  • pridobijo znanja osnovnih principov zdrave prehrane,
  • znajo količinsko normirati jedi po recepturi,
  • naučijo se samostojno uporabljati znanja iz teorije pri praktičnem delu,
  • pridobijo motivacijo za napredovanje na osnovi usvojenih znanj s pomočjo prakse in literature s področja kuharstva,
  • usvojijo strokovno izrazoslovje,
  • znajo biološko in ekonomsko ovrednotiti obrok,
  • se zavedajo pomembnosti organiziranosti delovnega procesa, organizacijsko in praktično pripravijo različne obroke,
  • usposobijo se za nadzorovanje varnega dela,
  • razvijejo sposobnosti in spretnosti za kakovostno strokovno delo in za zagotavljanje ekonomičnega poslovanja.