Cilji

Udeleženci:

  • spoznajo nekatere tipične slovenske narodne jedi po pokrajinah,
  • spoznajo pomen slovenskih narodnih jedi v prehrani in gostinski ponudbi,
  • poznajo možne načine serviranja jedi,
  • znajo sestaviti jedilnik iz narodnih jedi,
  • upoštevajo že pridobljena znanja iz tehnologije priprave hrane in znanja o sestavi jedilnikov,
  • narodne jedi pripravijo tudi na sodoben način.

Vsebina

  • Prleška gibanica
  • Prekmurska gibanica
  • Bograč
  • Tržiške bržole
  • Dolenjske kepe
  • Kobariški štruklji
  • Fuži s puranom
  • ldrijski žlikrofi
  • Bakalca

Kompetence

Udeleženci:

  • pridobijo znanja iz tehnologije pripravljanja jedi,
  • poznajo stroje, naprave in pripomočke,
  • obvladajo tehnike mehanske in toplotne obdelave živil ter dopolnilne kuharske postopke,
  • pridobijo ročne spretnosti pri različnih opravilih,
  • pridobijo čut za estetsko pripravo jedi,
  • pridobijo znanja za organizacijo dela v kuhinji,
  • pridobijo znanja osnovnih principov zdrave prehrane,
  • znajo količinsko normirati jedi po recepturi,
  • naučijo se samostojno uporabljati znanja iz teorije pri praktičnem delu,
  • pridobijo motivacijo za napredovanje na osnovi usvojenih znanj s pomočjo prakse in literature s področja kuharstva,
  • usvojijo strokovno izrazoslovje,
  • znajo biološko in ekonomsko ovrednotiti obrok,
  • se zavedajo pomembnosti organiziranosti delovnega procesa,
  • organizacijsko in praktično pripravijo različne obroke,
  • usposobijo se za nadzorovanje varnega dela,
  • razvijejo sposobnosti in spretnosti za kakovostno strokovno delo in za zagotavljanje ekonomičnega poslovanja.